Szemüveg ápolása és tisztítása

Csak néhány másodperc az egész – hirtelen megjelenik egy zsíros ujjnyom, a szennyeződés és a por miatt nehezen lát, vagy a nedvesség réteget képez, ami elhomályosítja a szemüvegét.

Mit tegyen?

Sokan közülünk megragadják a legalkalmasabb közeli dolgot – papír zsebkendőt, a nyakkendőjüket, vagy akár a pulóverük vagy blúzuk ujját.

Valójában egyik sem megfelelő a lencsék számára.

A szemüveg megfelelő ápolása meghosszabbítja a szemüveg élettartamát – és jobb látást biztosít.

ZEISS-Cloth-Mikrofasertuch_kertvaros_optika

Sok szemüveges nincs tisztában azzal a ténnyel, hogy a helytelen tisztítás rossz hatással van a szemüvegre.

Vegyük például a zsebkendőt: Ha ezt használja a szemüvege tisztítására, akkor ez felszedi a szennyeződést a lencsékről, és karcolja azt, amikor tisztítja.

Ezek a kis karcolások végül koptatják a lencsét és karcosodást okoznak.

Tehát a lencsék tisztításához legjobb, ha (pl. a ZEISS által gyártott) mikroszálas törlőkendőket használja.

Ezek eltávolítják a zsírt és a nedvességet anélkül, hogy karcolnák a lencséket vagy foltot hagynának.

A lencsék rendszeres tisztításához először tisztítsa meg őket folyó víz alatt, hogy eltávolítsa a port és a durva szennyeződést.

A következő lépés, hogy egy pH-semleges mosogatószert ad a vízhez, majd finoman szárazra törli a lencséket mikroszálas törlőkendővel (soha ne dörzsölje erősen).

Tipp: A napi szemüvegápoláshoz hasznos eszközök pl. a különböző speciális tisztítószerek (spray vagy törlőkendő formájában kaphatók, amelyeket pl. a ZEISS is gyárt).

Green-Kertvaros_Optika

Ezek gondosan és alaposan megtisztítják a lencséket és antisztatikus hatásuk van, ami segít abban, hogy a szemüvege sokáig tiszta maradjon, mert nem gyűjt össze olyan sok port és szennyeződést.

zeiss-spectaclescleaning-diszkont-optika

Javaslat a tisztításhoz:

A mikroszálas törlőkendőket maximum 40 fokon mossa, és ne adjon öblítőt a vízhez, nehogy a törlőkendő csíkot hagyjon maga után a szemüveg legközelebbi törlésekor!

Az antisztatikus lencse bevonatok (pl. a ZEISS által gyártott LotuTec réteg) hasonló eredményeket érnek el, mivel megnehezítik a nem kívánatos szennyeződés, por vagy nedvesség számára, hogy megtapadjon a lencséken.

Ezzel nem csak a szükséges tisztítás mennyisége csökken jelentősen; a Lotu¬Tec hosszabb élettartamot is biztosít a szemüvegének.

Tény, hogy a karcolásokat lehetetlen eltávolítani a műanyag- és üveglencsékről is, ha már egyszer ott vannak.

Legjobb a megelőzés.

Bár a legtöbb ember úgy gondolja, hogy a hiba csak szépséghiba, a fényt a mikron finomságú karcolási hornyok azonban ténylegesen szétszórják, ami irritálni fogja a szemét.

A keret optimális ápolása érdekében javasoljuk, hogy félévente keresse fel optikusát ultrahangos tisztítás érdekében.

Gyakorlatilag minden optikus kiegészítő eljárásként ajánlja ezt az intenzív tisztítást, ami csak néhány percet vesz igénybe, és visszaadja a szemüveg és a keret eredeti fényét.

Ne feledje: A szemüvegének saját „otthonra” van szüksége. A kemény tok a legjobb hely a szemüvege számára, amikor nem viseli azt.

Ha leteszi valahol, és nincs kéznél a tok, akkor ügyeljen rá, hogy a hely biztonságos legyen és a lencsék mindenkor felfelé álljanak.

Még egy dolog: A 80 fok fölötti hőmérsékletek még a legerősebb lencséket és kereteket is károsítják.

ZEISS-wipes-Reinigungstuech_diszkont_optika

Különösen a szerves anyagból készült lencséket nem szabad kitenni magas hőmérsékleteknek vagy jelentős hőmérséklet ingadozásoknak.

Ez hátrányosan befolyásolhatja a bevonat tartósságát (pl. a tükröződéscsökkentő réteg esetében).

A szélsőséges hőmérséklet ingadozások repedéseket is okozhatnak az alapüveg és a bevonat eltérő szerkezete miatt.

Azonban a ZEISS lencséknél semmilyen negatív hatást nem figyeltek meg, amikor téli, fagypont alatti hőmérsékleteknek tették ki őket.

Ne feledje: A hosszabb ideig tartó szauna hőmérséklete vagy az autója műszerfalát érő nyári nap mindkettőnek árt – a toknak és a szemüvegnek is.

ZEISS-Spray-diszkont_optika

by: JOBB LÁTÁS

nevjegykartya_kertvaros_optika