Blue Blocker UV 420 nm (Kék-fény szűrő monitor szemüveg)

A modern világítóeszközök veszélyei.

Amíg a “jó öreg izzólámpa” fénye az infravörös fényhez közeli tartományú, vörös túlsúlyú fény volt, és hosszú távú használata kímélte a szemet, addig a modern, kvarclámpaszerű fényforrások csak megfelelő körültekintés mellett használhatóak.

Ide tartozik a síkképernyős monitorok háttérvilágítása is (notebookok és számítógépek), valamint a síkképernyős televíziók képernyői, az energiatakarékos izzók valamint a fénycsövek is.

A szemet leginkább a TFT monitorok fénye terheli, ez egy átlagos embert munkája kapcsán naponta akár több órán keresztül is érhet.

A monitorból származó sugárzás megterhelő hatása mellett a munkahely világításának fluoreszcens jellege is negatív hatású lehet.


Digitális oktatás - Kék Ibolya fény


A TFT-monitorok kvarc jellegű fénye

A síkképernyős monitorok a kvarclámpához hasonló háttérvilágítást alkalmaznak.
A fénycsövekhez hasonlóan ezek az eszközök gázok kisülése révén bocsátanak ki fényt.

Amíg a fehér nappali fény spektruma harmonikusan valamennyi színkomponenst tartalmazza, addig a fénycsövek ill. TFT monitorok a maguk kvarclámpa-jellegű fényével a spektrumnak csak egy bizonyos részét sugározzák ki, mégpedig a természettől idegen, rövidhullámú, kék túlsúlyú (kék, indigó,ibolya) színeket, melyek energiája éles csúcsokban koncentrálódik, és ezen energiának csak kis része jut a nagy vér átáramlású vörös területre.


Ez veszélyezteti a retinát!

Számítógépes monitor előtt végzett munka során az ember hosszú ideig nézi a fényforrást, ezáltal annak sugárzása mindenféle szűrés vagy eltérülés nélkül közvetlenül az éleslátás központjába, a macula luteába vagy más néven sárgafoltba jut, amely a szemgolyó hátsó felszínén található.

Az UV-fényt a szemlencse kiszűri, de a kék fényt nem.

Ez a kék fénykomponens hosszú távonolyan károkat okozhat, mint pl. az időskori makula-degeneráció (IMD), amely a sárgafolt gyógyíthatatlan betegsége.

Az IMD-t vizsgáló számtalan tudományos kutatás jutott arra az eredményre, hogy a kék fény jelentős hatással bír a betegség kialakulásában.

A kék fény hatására számos savas jellegűszabadgyök keletkezik, amelyek károsítják a sejtanyagcserét.


A kék fény károsítja a látást

A kék fény erőteljesebb törőképességű, mint a vörös fény.

Emiatt a szemen belül más területre fókuszálódik, mint a hosszúhullámú komponensek, ami a színek összemosódását és a képélesség csökkenését okozza.

Ezért hordanak a pilóták és sportolók gyakran sárga szemüveget, ami kiszűri a fény kék színű komponenseit, ezáltal növeli a látott kép élességét és kontrasztosságát.

Az IMD-ben szenvedő betegek is gyakran kapnak sárga szemüveget vagy kontaktlencsét, ezáltal védve a makulát a kék fénytől.

Megzavart hormonháztartás

A kvarclámpa fénye magas kékfény-túlsúlyának köszönhetően a hormonháztartást is negatív irányban befolyásolja.

Ez azért van, mert csökkenti a melatonin (ez egy alvási hormon) termelődését és növeli a Cortisol és ACTH típusú stresszhormonok elválasztását.

A hormonháztartás zavarai olyan civilizációs betegségeket okozhatnak, mint pl. a szív- és érrendszeri betegségek, az immunológiai vagy anyagcsere-betegségek, a rák, a cukorbetegség.

Nincs lehetőség a regenerálódásra

Az infravörös tartományhoz közeli fény a citokróm-oxidáz nevű, a központi mitokondriális funkcióban részt vevő enzim aktiválása révén serkentheti a sebgyógyulást.

Ezzel a szöveti károsodást sejtszinten képes helyreállítani.
Ha valaki a nap nagy részét kvarclámpaszerű fényforrások fényében tölti és hosszú ideig nézi a számítógépek monitorait, akkor a szem elsősorban a rövidhullámú kék fénnyel telítődik. 

Mivel az ilyen fényből hiányoznak a vérátáramlást segítő vörös és infravörös tartományú színek, ezért sérülhet a regeneráció.

A fényerősség szabályzása nem véd

Egy monitor fényerősség-szabályzása a felvillanások időtartamának módosítása révén működik, mely során a fényforrás egy bizonyos frekvencia szerint kapcsol be.

Ha a képernyő fényerősségét csökkentjük, azzal az egyes impulzusok közötti időtartam nő, de az impulzusok erőssége nem változik.

Így ugyanolyan erősségű fényimpulzusok hatolnak be a test szöveteibe, még akkor is, ha a szem a frekvencia szabályzása révén csak alacsony fényerősséget érzékel.

A pulzáló jelek biológiai hatása akár erősebb is lehet, mint a folytonos hatásoké.

A TFT-monitorok csak teljes fényerősség mellett működnek pulzálás mentesen.Ezért megéri a monitort teljes fényerősség mellett használni, és a Blue Blocker UV 420nm speciális számítógépes védő szemüvegét viselni.


Kertváros Optika


Vegyen részt szemvizsgálaton

Vegyen részt szemvizsgálaton

Válassza ki a szemüvegkeretét

Válassza ki a szemüvegkeretét

Igényeire szabott szemüveg

Igényeire szabott szemüveg